Overzicht van cursussen Academie Trainersburo

Trainersburo biedt een aantal online cursussen aan. De meeste zijn ontwikkeld en geproduceerd door Trainersburo zelf maar sommige zijn door collega-trainers gemaakt. Onderstaand zie je een compact overzicht met de bijbehorende cursusprijs.

Indien je werkzaam bent bij de Nederlandse Publieke Omroep kun je een groot deel van deze cursussen gratis of tegen een gereduceerd tarief aanvragen bij het WerkStation. 


Camjo staat voor camera journalist. Eigenlijk filmmaker in je eentje. Je doet alles zelf; camera en geluid bedienen, interviews afnemen en monteren.  Naast de techniek moet je ook jouw creativiteit combineren om zo tot een gewenst eindresultaat te komen. Dat vergt veel van jouw inzet en talent.  Werken als camjo vereist niet alleen een andere manier van werken. Het vereist ook -zeker zo belangrijk- een andere manier van denken.

3 videolessen, t.w. manuele bediening, audio en draaien om te kunnen monteren aangevuld met kennisvragen en praktijkoefeningen. 

Het cursusbedrag voor Camjo voor beginners bedraagt € 55,00


Camjo voor gevorderden is het vervolg op de vorige Camjo-training. Voor de camjo-er die de basis en de techniek van de camera al beheerst. In deze online cursus gaan we dieper in op hoe je een goed interview draait; de 'jo' in camjo dus, maar ook ingewikkelder techniek als scherpte-diepte komt aan de orde en we besteden een hoofdstuk aan de montage. Zowel 'Camjo voor beginners' als 'Camjo voor gevorderden' zijn blended te volgen. Peter Brinkman, je online trainer gaat ook klassikaal aan de slag met veel oefening in de praktijk. 

Het cursusbedrag voor Camjo voor gevorderden bedraagt € 55,-- Een klassikale dag bedraagt € 575,-- bij een minimum aantal cursisten van 3 personen. 


Auteursrecht, oftewel netjes omgaan met het werk van anderen, is een e-learning die bestaat uit 6 videolessen aangevuld met kennisvragen en veel verdiepend materiaal.  "Mag ik een muziekje downloaden en gebruiken in mijn videomontage? Moet ik toestemming vragen als ik een foto van het internet haal? Moet ik altijd aan bronvermelding doen? Heeft de persoon die op die foto staat ook nog iets te zeggen? Hoe zit het eigenlijk als andere mensen mijn foto’s of video’s willen gebruiken? Allemaal vragen die in de praktijk van een radio- of televisiemaker  opduiken. 

1 Auteursrecht 2. Duur en overdracht 3. Toestemming geven 4. Portretrecht 5. Mag er dan helemaal niets meer? 6 Wat de doen bij beschuldiging

Het cursusbedrag voor Auteursrecht bedraagt € 75,--


In 10 videolessen laat Bart Nelissen je zien hoe je een goed item maakt, van research tot publicatie. Of het item nu gemaakt wordt voor on air of online. Dit gebeurt aan de hand van veel relevante voorbeelden en stap voor stap wordt er in de cursus een fictief item gemaakt.

Bart bedenkt en maakt audiovisuele programma's. Voor o.a. bedrijven, omroepen, overheden, onderwijs en zorginstellingen. Daarnaast geeft hij al jaren training in het maken van programma’s en items.

Onder bijna elke les vind je een kennisvraag en een verwerkingsopdracht.

Het cursusbedrag voor Item opbouw bedraagt € 65,--


Iedere programmamaker weet hoe belangrijk het is om je item of programma van goed geluid te voorzien, maar ook hoe essentieel de juiste muziekkeuze is. Deze e-cursus geeft je geen pasklare antwoorden maar hoopt je te inspireren en je aan het denken te zetten aan de hand van veel voorbeelden. Per slot van rekening gaat het ook om smaak!

 In 10 videolessen neemt Marlies Huitink je mee langs alle onderdelen van het gebruik van geluid en muziek bij je item of programma. Onder elke les vind je een kennisvraag en een verwerkingsopdracht.

Het cursusbedrag voor Muziek bij Beeld bedraagt € 35,--


In de opmaat naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 heeft Trainersburo met steun van de Stichting Democratie & Media en in samenwerking met de NLPO een parel van een online cursus kunnen produceren. 

In 8 videolessen van 12 minuten reizen we het land door om te praten met burgemeesters, wethouders, raadsleden, journalisten, woordvoerders, griffiers, politicologen, bestuurskundigen om zo het naadje van de kous te weten te komen met betrekking tot de lokale politiek. Je kunt elders op deze pagina gratis de introductie aflevering bekijken. 

Het cursusbedrag voor Lokale Politieke Verslaggeving bedraagt slechts € 25,-- dankzij de eerder genoemde samenwerking en bijdrage. 


Nog in productie: In december 2017 verschijnen er nog een aantal online cursussen waaronder Nederlandse taal met dichter Lodewijk Ouwens. 

Ook verwachten wij in december de online cursus Mojo te kunnen plaatsen, geproduceerd door Character Training. 

In 2018 volgen nog de cursussen Media Introductie, speciaal bedoeld voor nieuwe medewerkers bij de Publieke Omroepen en ook    Verslaggeving bij Chemische Branden komt volgend jaar online. 

Last modified: Tuesday, 28 November 2017, 4:42 PM